Neden Şeker Bayramı Denir?
"Şükür Sadakası" Olarak Da Bilinir. Bir İddiaya Göre Bu "Şükür" Kelimesi Zamanla "Şeker"E Dönüşmüştür. Bir Başka İddiaya Göre İse, Şeker Bayramı Adı Ramazan Bayramına Hurma Ve Şekerleme Yiyerek Başlama Geleneğine Dayanır.
Bayram Şekerinin Tarihi
Ramazan Bayramının En Önemli Öğelerinden Biri Olan Bayram Şekerlerinin Tarihini Merak Ediyor Musunuz? Gelin Beraber İnceleyelim. Ramazan Bayramı, Farklı Ülkelerde Farklı İsimlerle Anılan Bir Bayramdır. Nijerya'da Küçük Bayram Olarak Anılıyor Olsa Da Pakistan'da Tatlı Bayramı Olarak Anılıyor. Pakistan'da Ayrıca Nijerya'ya Benzer Olarak Küçük Bayram Da Deniyor. Malezya'ya Baktığımızda Onların Fıtr Bayramı Dediğini Görüyoruz. Türkiye'de İse Genel Kullanımı Ramazan Bayramı Olsa Da Bazı Kesimler Şeker Bayramı Olarak Da Anıyor. Peki, Osmanlı'ya Bakalım.
Osmanlı'da Ramazan Bayramı
Iyd-İ Fıtr, Ramazan Bayramı'nın Osmanlı'daki Adıdır. Iyd-İ Fıtr, Yaratılış Anlamına Geliyor. Ayrıca Oruç Görevinin Tamamlanması Bayramı Anlamına Da Gelmektedir. Tanımlamasında İse Şükür Kelimesi Vardır. Ancak Zaman Geçtikçe Şükür Kelimesi Şeker Kelimesine Evirilmiş Ve Bizim Dilimizde De Şeker Bayramı Olarak Yer Edinmiştir. Ancak Başka Bir Tanımda Osmanlı Döneminde Ramazan Ayının 15'inden Sonra Yeniçerilere Tatlı Göndermesi, İnsanların Oruçlarını Açtıktan Sonra Şekere Yönelmeleri Ve Çocukların Bayram Harçlıklarını Almalarının Ardından Şekercilere Koşması Bu Bayramın Şeker Bayramı Olarak Anılmasına Yol Açmıştır.
Bayram Şekerinin Tarihi Nedir?
Bayram Şekeri, Bayramlarda İkram Edilen Şeker, Çikolata, Lokum Gibi Çeşitlendirilebilecek Lezzetli İkramlardır. Bayram Şekerleri Genelde Dini Bayramlarda İkram Edilir.
Bu Bayramı Özel Kılan Şey İse Lezzetli Bayram Şekerleridir. Osmanlı Tarihinde İse İki Önemli Şeker Çeşidi Vardır. Bunlar Akide Şekeri Ve Lokumdur. Bayramlarda İkram Edilen Bu Şekerler Ve Tatlılar, Ramazan Bayramı’nı Çok Daha Özel Ve Anlamlı Kılmıştır.
Akide Şekeri, Su Ve Şekerin Şerbet Kıvamına Getirilmesinin Ardından Suyunun İyice Uçurulup Mermer Bir Tezgâhta Dövülerek Macun Kıvamının Verilmesi İle Yapılırdı. Ardından Şekillendirilirdi. Başlarda Bu Şeker Yuvarlak Kesilse De Zaman Geçtikçe Şekli De Değişmiştir. En Çok Tercih Edilen Aromalar Arasında Gül, Portakal, Limon, Nane Tarçın Ve Daha Birçok Çeşit Vardır.
Akide Kelimesinin Anlamı Şekerin Sertliği İle Bağdaştırılabilir. Akide, Bağlılık, Birbirinden Ayrılmama Gibi Anlamlara Gelmektedir. Rivayete Göre Tahta Yeni Çıkan Padişaha Ya Da Ulufe Dağıtım Vakitlerinde Yeniçeri Tarafından Akide Şekeri Gönderilirmiş. Bunun Anlamı İse, Her Şey Tatlıya Bağlandı, Bir Sorun Yok, Demektir. İkram Edilen Şeker 400 Gram İse Padişahtan Memnun Olduklarını, 400 Gramdan Az İse Memnun Olmadıklarını İfade Etmekteymiş.
Akide Şekeri, Osmanlı Tarihinde Önemli Ve Değerli Bir Yere Sahiptir. Belki De Bu Yüzdendir Ki Günümüzde Bile Bayramlarda Ağzımızı Tatlandırmaya Devam Eden Bir Gelenektir. Akide Şekeri Öylesine Değerli Görülürmüş Ki Topkapı Sarayı'nda Yapılan Özel Törenlerde Ve Etkinliklerde De Akide Şekeri İkram Edilirmiş. Bize Düşen İse Bu Geleneğimizi Akide Şekerinin Anlamına Göre, Bağlılıkla Devam Ettirmektir.
Diğer Özellikler |
Stok Kodu | wMzM0MTQyODkwOQ |
Marka | Vural Şekerleme |
Stok Durumu | Bu ürün geçici olarak temin edilememektedir. |
8690770323300