Dibek kahvesi, Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiş Türk kahvesinin öğütülerek özenle seçilen bitkilerin havanda yani diğer adıyla dibekte el emeğiyle dövülerek karıştırılmasıdır. Dibek, kelime anlamıyla bir kahve değildir aslında. Dibek, “dövme şekli”, “dövülmüş olan” anlamı taşır. Dibek ayrıca, taştan ya da ağaçtan yapılmış, genellikle tahılın kabuğunu ayıklamada, tahıl ve benzeri şeyleri ezmede yararlanılan büyük havana verilen isimdir.
Tarihe baktığımızda Bosna ve Osmanlı’da yaygın olan Dibek kuyularında, dövülerek yapılan kahve öğütülmesi bu şekli ile 19. Yüzyıl’ın ilk yarısına kadar devam etti.Dibek kahvesi yapmak için kullanılan dibeklerin tarihçesine bakıldığında ise, aslında dibeklerin tahıl öğütmede kullanıldığı belirtiliyor. Zaman içerisinde dibeklerin ortadan kalkmasıyla dibeklerde yapılan kahvenin şekli değişiyor, ancak dibek kahvesi olarak adlandırılan kahvenin içerisinde bulunan karışımlar günümüze kadar geliyor.
Bugün dibek kahvesi olarak adlandırılan kahve, içerisinde bulunan karışımların lezzeti ile dikkat çekiyor.DİBEK KAHVESİ NASIL PİŞİRİLİR?
1. Kişi sayısı kadar fincan ile suyu cezveye boşaltın.
2. Cezveye kişi başına bir kaşık olacak şekilde dibek kahvesi ile yarım tatlı kaşığı Türk kahvesi ilave edin.
3. İsteğinize bağlı şeker ekleyin. Orta şekerli bir dibek kahvesi için kişi sayısından bir fazla olacak şekilde kesme şeker ekleyebilirsiniz.
4. Hazırladığınız kahveyi ateşe koymadan evvel iyice karıştırın.
5. Kısık ateşte köpürünceye kadar hiç kaşık sokmadan ve karıştırmadan bekleyin.
6. Kahve köpüklenmeye başladığında üzerindeki köpükleri fincanlara bölün tekrar ateşe koyun.
7. Dibek kahvesi biraz yükselmeye başladığında cezveden alın ve fincanlara tamamen boşaltın.
Diğer Özellikler |
Stok Kodu | xNjk2MDQzMDkyNg |
Marka | BİNBİR ÇEŞİT GIDA İTH.İHR.PAZ.SAN.VE TİC.LTD ŞTİ |
Stok Durumu | Var |
8690770323173
Havale / Eft :
Havale İle : 80,00 TL
Tek Çekim :
Kredi Kartı ile : 80,00 TL
Bu Ürüne Taksit Yapılmamaktadır