Kabuk Tarçın Nedir
Tarçın Baharatı, Ağacının Gövde Ve Dal Kabuklarının Dış Kısmı Sıyrıldıktan Sonra Kalan İç Kabuğun Kurutup Öğütülmesiyle Elde Edilir. Ayrıca Kabuklarının İç İçe Konularak Rulo Gibi Kıvrılmasıyla Da Çubuk Tarçın Elde Edilir. Kokusu Kuvvetli, Kesin Ve Uzun Süreli, Tadı Tatlımsı Ve Yakıcıdır. Tanen Ve Uçucu Yağ Taşır.
Toz Tarçın Mı Çubuk Tarçın Mı?
Günümüzde Toz Tarçın Yerine Kabuk Tarçın Daha Sık Kullanılmaktadır. Çünkü Kabuk Tarçının Ömrü Toz Tarçına Göre Çok Daha Uzundur. Bunun Yanında İçeriğinde Uçucu Yağlar Da Barındırmaktadır. Kabuk Tarçınlarının Toz Haline Getirilmesi İle Uçucu Yağ Özelliği De Ortadan Kalkmış Olur.
Kabuk Tarçın Nedir?
Defnegiller Familyasından Gelen Ağaçtan Elde Edilen Tarçın Kabuğu, Birçok Baharat Gibi Güney Asya Kökenlidir. Kokusundan Da Anlaşılacağı Gibi Kokulu Bir Ağaç Cinsi Olan Tarçın Ağacı Gövdesindeki İç Kabuktan Tarçın Elde Edilir.
Tarçın Ağacı Türkiye De Yetişir Mi
Tarçın Ağacı Sri Lanka Ve Güney Hindistana Özgü 10-15 Metre Uzayabilen Yaprak Dökmeyen Bir Ağaçtır. Kabuğunun Farklı Kokusu Nedeni İle Baharat Olarak Kullanılır. Yaprakları Oval-Dikdörtgen Şekilli 7- 18 Cm Uzunluğundadır. Salkım Şeklinde Çiçekleri, Yeşilimsi Renkte Ve Kendine Özgü Kokusu Bulunmaktadır.
Tarçın, 2.000 Metre Kadar Yüksekliklerde Yetiştirilebilir, Ancak Ticari Hasat İçin En İyi Sonucu 500 Metrenin Altındaki Düşük Rakımlarda Veri .
Ortalama 27 ° C Sıcaklığa Sahip Ve Aşırı Sıcak Veya Soğuk Olmayan Ilık Ve Nemli Bir İklime İhtiyaç Duyar .
Yağış Miktarı 2,000 - 2,500 Mm Civarında Olmalı Ve Yıl Boyunca İyi Dağılmış Olmalıdır.
Daha Az Yağmurun Olduğu Aylar Olabilse De, Uzun Süreli Bir Kurak Mevsim Olmamalı Ve Yılda Yaklaşık 150 Gün Yağmur Alınmalıdır.
Verimli, Kumlu, Nem Tutucu, Ancak Tam Güneşte Veya Kısmi Gölgede Serbestçe Süzülen Toprağı Tercih Eder.
Kayalık Ve Taşlı Zemin Uygun Değildir.
Bataklık Alanlardan Kaçınılmalıdır. Bataklıklar Verimi Ve Aromayı Oldukça Düşürmektedir.
Toprak Türünün Kabuk Kalitesi Üzerinde Belirgin Bir Etkisi Vardır.
Sri Lanka Ve Hindistan'da Kayalık Ve Taşlı Yüzeylerden Ziyade İnce Kumlu Ve Lateritik Çakıllı Topraklar En İyisidir, Ancak Seyşeller Ve Madagaskar'da Daha Çok Tınlı Topraklar Tercih Edilir . 5 - 7'yi Tolere Ederek 5.5 - 6.5 Aralığında Bir Ph Tercih Eder.
Tarçın Kabuğunun Ticari Üretimi, İlk Kurulma Döneminden Sonra Gövdelerin Aşağıdan Kesilmesini Ve Daha Sonra Düzenli Aralıklarla Gür Yeniden Büyüme Saplarının Hasat Edilmesini Gerektirir.
Kabuğun 2 Şerit Halinde Soyulmasını Kolaylaştırmak İçin Yağmur Mevsimi Boyunca Gövdeler Kesilir . Sri Lanka'da, Kalite Ve Verim Sonraki Kesimlerle İyileşmesine Rağmen, İlk Hasat 3-4 Yıl Sonra Elde Edilebilir.
Tarlalarda 2 Yılda Bir Tarçın Kesilir Ve Budama İle Üretilen Düz Sürgünlerin Yıkanması Tarçın Tüyleri İçin Soyulmuş Kabuğu Üretir.
Beklenen Kabuk Verimi 3 - 4 Yıl Sonra 56 - 67 Kg / Ha'dır Ve Daha Sonra 168 - 224 Kg / Ha'ya Yükselir.
Yaklaşık 63 Kg / Ha Talaş Ve Yaklaşık 2.5 Ton / Ha Kurutulmuş Yaprak Da Elde Edilebilir .
Tarçın Türkiye İklimine Çok Fazla Uyumlu Bir Ağaç Değildir. Yetiştirme Koşulları Kolay Gibi Gözükse De Verim Oranı Ve Kabuk Koku Oranı Çok Düşüktür.
Tarçın Ağacı Nerede Yetişir?
Ülkemizde Yetiştiriciliği Yapılamayan Tarçın Ağacı, Tropik İklime Sahip Olan Bölgelerde Yetişmektedir. Özellikle Tarçın Ağacı Nerede Yetişir? Dersek, Jamaika, Madagaskar, Endonezya, Malezya Ve Brezilya Tarçın Ağacını, Kültür Bitkisi Kapsamında Yetiştirmektedir.
Defnegiller Familyasından Olan Bu Bitki, Çok Hoş Kokulu Ve Aroması İçin Kullanılan Bir Bitkidir. Anavatanı, Güney Asya Bölgesidir Ve En Önemli İki Türü, Çin Tarçını Ve Seylan Tarçınıdır. Seylan Tarçını Hindistan, Sri Lanka Ve Myanmar’da Yetişmektedir. Bu Ağaç Kışın Yapraklarını Dökmez Ve Çok Uzamayan Kısa Bir Ağaçtır. Çin Tarçını İse Adından Da Anlaşılacağı Üzere Çin’in Çeşitli Bölgelerinde Yetiştirilmektedir. Çin Tarçın Ağaçlarının Boyları Uzun Olup Genellikle 10-12 Metreye Kadar Ulaşabilmektedir. Seylan Tarçınına Göre Daha Az Tercih Edilen Bir Türdür.
Ülkemizde, Sadece Botanik Bahçelerde Yetiştiriciliği Yapılabilmektedir. Genel Olarak Soğuğa Karşı Çok Dayanıksız Olan Tarçın Ağacı, Ülkemizin Hiçbir Yerinde Yetişmemektedir. Toprak Konusunda Çok Seçici Olmayan Tarçın Ağacı Nerede Yetişir,? Nasıl Bakılmalıdır, Bu Konuya Daha Detaylı Bilgi Vermekte Fayda Vardır. Kabuklarından Ve Dallarından Faydalanarak Tarçın Elde Edilmesi, Ağaca Zarar Vermemektedir. Çin Tarçın Ağaçlarında, Ne Yaptığını Bilmeyen Kişiler Tarafından Ve Derinden Canlı Dokuyu Zedeleyerek İşlem Yapıldığı İçin, Hastalanan Hatta Ölen Tarçın Ağaçları Vardır. Seylan Tarçın Ağacında Böyle Bir Problem Yaşanmaz, Çünkü Kısa Olan Ağaç 2,5 Yaşında İken 50cm Yukarıdan Kesilerek Sürgün Vermesi Beklenir Ve Bu Sürgünler Kullanılmaktadır.
Tarçın Nerede Yetişir? Yerine, Hangi Ortamlarda Yetiştirilemez Demek Daha Doğru Olur. Çünkü Tropik İklim Kuşağı Dışında Hiçbir Yerde Yetiştirilemeyen Bir Ağaçtır. Soğuktan, Fazla Sudan Ve İklim Değişikliklerinden Kolaylıkla Etkilenip Ölebilmektedir. Kendi Kabuk Yapısında Bulunan Antiseptikler Sayesinde İse Hastalıklara Karşı Çok Dayanıklı Olan Tarçın Ağacı, İklim Şartları Uygun Olan Yerlerde Kolaylıkla Yetiştirilebilen Bir Ağaç Türüdür.
Tatlılardan Yemeklere Ve Hatta Bitki Çaylarına Kadar Pek Çok Yiyecek Ve İçecek İçin Yaygın Bir Kullanım Alanı Sunan Tarçın, Sağlık Açısından Da Oldukça Faydalı Olan Değerli Bir Baharat Türüdür. Lezzet Amaçlı Kullanımının Yanı Sıra Sağlık Üzerindeki Faydaları Nedeniyle Aynı Zamanda Fonksiyonel Besinler Olarak Adlandırılan Ve Sağlığın Geliştirilmesi İçin Bir Takviye Olarak Da Kullanılabilen Besin Grubu İçerisinde Yer Alır. Özellikle Birçok Tatlı Tarifinin İçerisinde Lezzetlendirici Olarak Yer Alır. Çok Önemli Faydalarının Olmasına Rağmen Birçok Fonksiyonel Besin Lezzetsiz Ve Tüketilmesi Zor Olduğundan Tercih Edilmezken; Tarçın Lezzetiyle De Dikkat Çeker
Diğer Özellikler |
Stok Kodu | wNDUyMzc0NjY1NQ |
Marka | BİNBİR ÇEŞİT GIDA İTH.İHR.PAZ.SAN.VE TİC.LTD ŞTİ |
Stok Durumu | Var |
8690770322455
Havale / Eft :
Havale İle : 280,00 TL
Tek Çekim :
Kredi Kartı ile : 280,00 TL
Bu Ürüne Taksit Yapılmamaktadır