Kurutmalık Patlıcan Antep 50 Adetli

Fiyat:
175,00 TL
Kurutmalık Antep Patlıcan

Gaziantep’in En Güzel Yöresel Ürünlerinden Biri Olan “Kurutmalıklar” Yaz Aylarının En Sıcak Günlerinde Binbir Zahmetle Hazırlanır, Kurutulur Ve Seçtiğimiz En Kaliteli Ürünler Sizlerin Mutfaklarında Lezzetli Yemeklere Dönüşür. Kış Aylarında Rahatlıkla Tüketebileceğimiz Kuruluklar Sofralarınızı Vazgeçilmezi Haline Gelecektir. Gaziantep’te Yetişen Yöresel Patlıcan Kurusu İle Yapacağınız Kuru Patlıcan Dolması İle Antep Mutfağının Eşsiz Lezzetlerinden Birine Kolaylıkla Ulaşabilirsiniz.
Lezzetli Gaziantep Mutfağında Dolmalıkların Çok Özel Bir Yeri Vardır. Davet Sofralarında Mutlaka Bulunması Gereken Kuru Biber, Patlıcan, Kabak, Acur Dolması, Yapılış İtibariyle Diğer Kuru Dolmalıklar Gibi Özen Gösterilmesi Gereken Ara Sıcaktır. Lezzetinde Kurutulmuş Dolmalıkların Etkisi Büyüktür. Dolmalar Gaziantep Mutfağına Özel Yöresel Bir Yemektir. Kış Aylarında Bayanları Ne Pişireceğim Derdinden Kurtaran Dolmalar, Kurutulmuş Biber, Kabak, Patlıcan Ve Acurun Haşlanılmasıyla Yapılan Bir Yemek Ve Ara Sıcaktır. Besin Öğeleri Ve Kurutulmuş Oluşuyla Yemeğin Daha Hafif Ve Lezzetli Olmasını Sağlayan Kurutulmuş Sebzeler, Temiz Ortamlarda Güneş Altında Bekletilerek Kurutulur
Bu Patlıcan Kurumuz Diğer Patlıcan Tanelerine Göre İri Tanelidir 

Kurutulmuş Sebzelerin Tadı Bir Başkadır. Ama Nem Oranı Fazla Şehirlerde Yaşıyorsanız Uzun Süre Muhafaza Etmek Biraz Zor. Hemen Bozulabiliyor. Bu Yöntemle Uzun Süre Saklayabilirsiniz Ve Bu Şekilde Kullanımı Daha Pratik Oluyor.
Antep Usulü Ev Yapımı Dolmalık Kuru Patlıcan Nasıl Yapılır?
Antep Dolmalık Kuru Patlıcan, Mevsiminde Toplanan Küçük Topak Antep Kurutmalık Patlıcanından Yapılan Antep Usulü Dolmalık Kuru Patlıcanlarımızı Temizleyip, Oyulur Ve İpe Geçirilerek Güneşte Kurumaya Bırakılır. Bu İşlemin Dışında Herhangi Bir İşleme Maruz Bırakılmaz.
Öncelikle Su Dolu Tencereyi Ocağa Alalım.
Kaynayan Suya Önce Dolmalıkları Atalım.
Tam 5-10 Dakika Kaynattıktan Sonra Süzgece Alıp Soğumaya Bırakalım.
Buzdolabı Poşetlerine Tek Kullanımlık Olacak Şekilde Dolmalıkları Paylaştıralım.
Pipet İle Bütün Havasını Alalım Ve Ağzını Sıkıca Kapatıp Derin Dondurucuya Kaldıralım.
Kullanacağımız Zaman Bir Kaç Saat Önceden Çıkaralım Ve Buzu Çözüldükten Sonra Kullanıma Hazır.
Afiyet Olsun.

Dolmalık Kuru Patlıcan Özellikle Doğu Ve Güneydoğu Anadolu Yörelerinin Sofralarından Eksik Olmayan Bir Lezzettir.

Dolmalık Kuru Patlıcanın İçeriğinde Ne Vardır?
Katkı Maddesi, Koruyucu Özelliğe Sahip İlaçlar Veya Kimyasal Hiçbir Madde Kullanılmadan Doğal Olarak Sadece Güneş Işığuna Maruz Bırakılarak Yapılır. Her Yıl Taze Patlıcanlardan Yapılan Dolmalık Patlıcanlarımız Seri Üretim Veya Fabrikasyon Değildir.

Dolmalık Kuru Patlıcanı Nerede Yapıyoruz?
Kendi Evimizin Terasında Yiyeceğimiz Ve Satacağımız Kadar Yaptığımız Ürünlerdir. Antep Usulü Kuru Dolmalık Patlıcan Kısıtlı Stoklarla Sofranıza Geliyor. Antep Usulü Yapılan Dolmalık Patlıcanlarımız Kesinlikle Ege Yöresinde Yapılan Sap Patlıcan İle Karıştırılmamalıdır Zira O Yörenin Damak Tadı İle Antep Yöresinin Damak Tadı Birbirinden Ayrıdır Ve Yapılışı, Saklama Koşulları Ve Dayanıklılığı Besin Değeri Birbirinden Çok Farklıdır.

Dolmalık Kuru Patlıcanın Coğrafi İşarete Göre Tanımı Ve Ayırt Edici Özelliği
Gaziantep'in Yemek Kültürü Geçmişten Günümüze Uzanmakta Olup, Gaziantep Mutfağı Türk Mutfağının En Zengin Yöresel Mutfaklarından Biri Kabul Edilmektedir. Yemek Kültüründe Geçmiş Dönemlerden Gelen Gelenekler Ve Uygulamalar Günümüze Kadar Taşınmış Olup, Bunlardan Biri De Ürünlerin Kurutularak Muhafazasıdır. Kurutma İşlemi Yiyecekleri Uzun Süre Muhafaza Etmek İçin İlk Çağlardan Beri Uygulanan En Eski Yöntemlerden Biridir. Antep Kuru Patlıcanı; Dolması Yapılmak Suretiyle Tüketilmekte Olup, Çok Uzun Yıllardan Günümüze Gelen Ünlü Ve Önemli Bir Kurutulmuş Sebzedir.

18. Yüzyılda Ali Eşref Dede Tarafından Yazılan "Yemek Risalesi”Nde Antep Mutfağı Ve "Balcan Dolması" (Kuru Patlıcan Dolması) Yer Almaktadır. Ülkemizde Patlıcan, Biber Gibi Sebzelerin Kurutulmasında En Yaygın Kullanılan Yöntem Doğal Kurutmadır. Gaziantep İlinde De Kuru Patlıcan Üretilen Diğer İllerde De Doğal Kurutma Yöntemi Uygulanmaktadır. Dolmalık Kuru Patlıcan Üretiminde İklim Özellikleri Çok Önemlidir. Antep Kuru Patlıcanı Üretim Alanı, Birbirine Yakın İklimsel Özellikler Gösteren; Oğuzeli, Nizip, Karkamış Ve Araban İlçeleridir.

Dolmalık Kuru Patlıcan Üretilen İllerin Ortalama Sıcaklık Değerleri İncelendiğinde En Düşük Sıcaklık Değerlerinin Gaziantep İlindeki Bu İlçelerde Olduğu Görülmektedir. Bu Nedenle Gaziantep'te Kurutulan Patlıcanlar Diğer İllere Göre Daha Uzun Sürede Kurur Ve Daha Yumuşak Bir Yapıya Sahip Olur. Gaziantep Kuru Patlıcanının En Ayırt Edici Özelliği Rengi, Tadı Ve Piştikten Sonraki Yumuşaklığıdır. Gaziantep Kuru Patlıcanı, Açık Renkli, İnce Et Kalınlığına Sahip Ve Piştikten Sonra Yumuşak Hal Alan Bir Ürün Olarak Karakterize Edilir. Diğer İllerin Ürünlerinden Kabuk Rengi Ve Sertlik Derecesi Yönüyle Ayrılmaktadır.

Hasat Dönemine Göre Farklılıklar Olmakla Birlikte Renk Bakımından L Değeri 20 - 33, A Değeri 0,70 - 3,50 Ve B Değeri (-1,70) - 4; Sertlik Değeri 17 - 33 Gr/Cm2 Ve Et Kalınlığı 1 Mm İle 3 Mm Arasında Değişen Kuru Patlıcanlar Antep Kuru Patlıcanı Ürün Karakterine Uymaktadır.

Dolmalık Kuru Patlıcanın Coğrafi İşarete Göre Üretim Metodu. Dolmalık Kuru Patlıcan Nasıl Yapılır?
Kurutmalık Olarak Değerlendirilecek Patlıcanlar Ağustos-Eylül Ayları Arasında Hasat Edilir. Hasat Edilen Patlıcanlar Yıkanır, İkiye Kesilerek İçleri Oyulur. İçi Çıkartılarak Hazır Hale Getirilen Patlıcanlar 50’şerli Olarak İpe Dizilir. Kurutma Alanı İçin Sırıklar Dikilip Aralarına İpler Gerilir. Patlıcan Dizileri Genellikle 5’lü Ve 10'lu Sıralar İle Kurutmalık Alanında Hazırlanan Askılara Asılır. Kurutma İçin Genellikle Yüksek, Rüzgâr Alan Alanlar Seçilmektedir. İyi Bir Kurutma Sağlamak İçin Rüzgârlı Hava Ve Gölgeye İhtiyaç Bulunmaktadır.

Havanın Nemli Olması İstenmeyen Bir Durumdur. Patlıcanların Doğrudan Güneş İle Teması Ürünün Yanmasına Ve Kuruduktan Sonra Üzerinde Siyah Beneklerin Oluşmasına Neden Olur. Rüzgârlı Havalarda Kuruma 3 - 4 Gün İçerisinde Tamamlanır. Havaların Yağışlı Olması Durumunda Bu Süre 1 Haftaya Kadar Uzayabilmektedir.

Dolmalık Kuru Patlıcan
Dolmalık Kuru Patlıcan Özellikle Doğu Ve Güneydoğu Anadolu Yörelerinin Sofralarından Eksik Olmayan Bir Lezzettir. Gaziantep İlinde, Kurutulmak Üzere Özel Olarak Yetiştirilmiş Olan Patlıcanların Kurutulması İle Elde Edilen Bu Lezzet, Tüm Ülke Şehirlerine Yayılmıştır. Gaziantep İlini Bir Kez Ziyaret Etmiş Ya Da Gaziantep'li Biri İle Bir Kez Antep Sofrasına Oturmuş Birinin, Bu Lezzetten Vazgeçmesi Mümkün Değildir. Patlıcanı, Çok Daha Farklı Bir Lezzet İle Sofralarımıza Konuk Olmasını Sağlayan Dolmalık Kuru Patlıcan Tam Bir Sağlık Deposudur.

Gaziantep Kuru Dolmalık Patlıcanın Üretim Metodu
Kurutma Öncesi Oyulmuş Patlıcanlar 45-50 Adet Patlıcan, Gıyık Adı Verilen Uzun Ve Kalın İğneyle Uç Kısmına Yakın Bir Yerden Pamuk Oranı Dolma İpine Dizilir. Daha Sonra Genişçe Bir Kaba İçme Suyu Doldurulur Ve Patlıcanlar Suya Batırılıp Çıkartılır. Bu İşlemin Amacı; Sebzelerin Oyulmasından Kalan Tortuları Temizlemek Ve Kuruma Sürecinin Yavaşlaması İle Kuruyan Sebzelerin Ağız Kısımlarının Büzülmesini Engellemektir. İpler Gergin Bir Şekilde “Dolma Çatısı” Olarak İsimlendirilen Özel Bir Asma İskelesine Bağlanır. Patlıcan Ve Kabak Yaklaşık 3 Günde, Biber İse Yaklaşık 10 Günde Kurur. 

Kurutmalık Patlıcan Kurusu (Dolmalık)
Kurutmalık Patlıcan Kurusu, Yapımında Çok Büyük Emekler Sarfedilmektedir. Son Dönemlerde Makineleşmenin Çoğalması, Bir Çok Ürünün Doğallığını Bozsada, Kurutulmuş Sebzelerin Doğallığını Bozmayı Başaramadı. Dolma Malzemeleri, Tamamen El İle Yapılmaktadır. Ev Yapımı Olmasından Dolayı Herkes Tarafından Rağbet Görmektedir. Gaziantep Dolmasının Sırrı, Verimli Topraklarından Çıkan Mahsüllerde Saklıdır. Bu İlimiz, Konumundan Dolayı Çok Değerli Bir İklime Sahiptir. Bu Durum Atalarımızın Gözünden Kaçmamıştır. Bu Avantajı Kullanan Yöre Sakinleri, Gıda Kültürü Anlamında Dünyaya Adını Duyurmuştur.


Gastronomi Şehri İlan Edilen Antep, Dünyadan Ve Türkiyeden, Her Sene Binerce Turist Ağırlamaktadır.
Kurutmalık Sezonu Başladığı Zaman, Hümmalı Bir Haraketlilik Gözle Görülür Derecede Artmaktadır. Her Kapı Önünde Leğenlerin İçinde Patlıcan Biber Oyan Kadınları Görmek Hiçte Kaçınılmazdır. Herkes Kendi Evi İçin Hazırlık Yapmaktadır Ama, Ticari Açıdan Üretim Yapan Kuruluşlarda Bulunmaktadır. Bu Kuruluşlar Fabrika Diye Adlandırılsada, Yapımında Çalışan Kadınlar Tamamen Evleri İçin Yaptıkları Aynı İşlemleri Yapmaktadırlar. Aradaki Fark, Sadece Mekan Farklılığıdır.

Kurutmalık Patlıcan Kurusu Fiyatları
Kurutmalık Patlıcan Kurusu Fiyatları, Her Ürünün Kendi Altında Veya Yanında Bulunmaktadır. Verdiğiniz Ücreti Değecek Ev Yapımı Bir Üründür. Yapımında Binbir Zahmet Çekilen Gaziantep Yöresel Ürünlerinden Olan Kurutmalıklar, En Rağbet Gören Ürünlerden Olmuştur. Fıstık, Baklava Gibi Kurutulmuş Sebzelerde Organik Yemek Severlerin İlgi Odağına Oturmayı Başarmıştır. Satışı Dizim Dizim Olması Hasebiyle Her Dizimde 50 Adet Bulunmaktadır. Fiyatlarımız 1 Dizim Fiyatıdır
Diğer Özellikler
Stok KoduwMzc3ODQyODM0OA
MarkaBİNBİR ÇEŞİT GIDA İTH.İHR.PAZ.SAN.VE TİC.LTD ŞTİ
Stok DurumuVar
8690770322525

İlginizi Çekebilecek Diğer Ürünler

  • Antep salçası, yemeklerimizin vazgeçilmezlerindendir. Genel olarak salçalar, güneşte kuruma usulüne göre yapılmaktadır.Hemen hemen tüm yemeklerde kullanılan el yapımı salçaları, onlarca zahmet ile meydana gelmektedir.
    130,00 TL
    120,00 TL
    %7,7
  • Salata, mantı, çerkez tavuğu, yumurta, Macarların milli yemekleri "gulaş", çorbalar, etli yemekler, bazı soslar, İtalyanların "spagetti" yemeğine konan domatesli sosu vb.yerlerde gerek tat gerekse renk açısından her türlü yemekte kullanılabilir.
    290,00 TL
    280,00 TL
    %3,4
  • Çok Acıdır.Türk mutfağında acının yeri oldukça fazladır. Birçok yemekte de bu acı kırmızı pul biber ile verilmektedir. Kırmızı pul biber, mutfaklarımıza ulaşana kadar belirli işlemlerden geçer
    360,00 TL
    340,00 TL
    %5,6
  • Yemeklerde kullanılan baharatlardan biri de biberdir Toz biber pul biberi karabiber derken şimdi de reyonlarda beyaz biber dikkatleri üzerine topluyor
    400,00 TL
  • Yemeklere tat vermek için kullanıldığı kadar doğal tedavi arayışında da tercih edilen biberiye özellikleri ve kolay kullanımı ile şifa dağıtmaktadır
    300,00 TL
  • Acı Pul Biber olarak da bilinen yaprak biberler; biberlerin tamamiyle toz halini almadan minik parçalar halinde kalması ile oluşur ve yaprak biber ya da pul biber adını alır.
    640,00 TL
    600,00 TL
    %6,3
  • Acılık seviyesi ortadır Çok acı sevmeyenler çok tatlı da pul biber mi olur diyenler gönül rahatlığıyla bu ürünü alabilirler
    290,00 TL
  • Gaziantepin en güzel yöresel ürünlerinden biri olan Kurutmalıklar yaz aylarının en sıcak günlerinde binbir zahmetle hazırlanır
    130,00 TL
    120,00 TL
    %7,7
SAYFAMIZDAN YAPACAĞINIZ 800 TL VE ÜZERİNDE ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGO ÜCRETİ BİZDEN 
VE BİTTİMİ HAYIR AYRICA SEPETTE EK İNDİRİMLER SİZLERİ BEKLİYOR

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.