Çiçek balı, bal üretiminde nektar kaynağını çiçeklerden alan bal çeşididir. Ballar, nektar kaynağına göre tüm dünyada yüzlerce hatta binlerce farklı çeşide ayrılırlar. Ülkemizde ise en yaygın olarak çiçek balı, çam balı ve kestane balı üretilir. Bunun nedeni ülkemizin iklim ve bitki örtüsü çeşitliliğinin bu ağaç ve bitkilerin yetişmesine uygun olmasıdır. Unutulmamalıdır ki arılar hangi çiçek veya bitkiye ulaşabilirlerse o çiçeğin flora özelliklerini ballarına yansıtacaklardır. Örneğin çam balı; çam ağaçlarının yoğun olarak görüldüğü Akdeniz İklim’inde Antalya, Muğla, Çanakkale, Mersin, Aydın gibi bölgelerinde üretilebilir. Buralarda yetişen çam ağaçlarında koşnilli ismi verilen bir tür böcek yaşar. Bu böceğin reçine benzeri salgısının bal arıları tarafından toplanmasıyla çam balı üretilir. Bilindiği gibi, kestane balı üretimi için ise kestane ağaçları açısından çok zengin bir coğrafya gerekmektedir. Bu nedenle en iyi kestane balı, kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Karadeniz İklimi’nin hakim olduğu bölgelerde elde edilir. Özellikle Kastamonu, Artvin, Ardahan, Rize bölgelerinde üretilen kestane balı oldukça kaliteli ve yoğun bir kestane polenine sahip olur.
Çiçek Balı nerede yetişir?
Çiçek ballarının nerede üretildiğine bakacak olursak daha geniş bir bölgeden bahsedebiliriz. Çiçek balı, ülkemizde ve dünyada en çok üretilen bal çeşididir. Dünya genelinde yüzlerce hatta binlerce farklıbitki örtüsü ve coğrafya vardır. Bu nedenle çiçek balı da bin bir farklı çeşittir. Anadolu da üretilen çiçek ballarının kalitesi her zaman daha yüksektir. Anadolu binlerce yıllık geçmişi ve verimli topraklarıyla dünya genelinde nadir bulunan bitkilere ev sahipliği yapmaktadır. Bu bitkilere endemik ve relikt bitkiler denir. Özellikle dağlarda, yüksek rakımlı yaylarda dünyanın başka hiç bir yerinde yetişmeyen çok kıymetli bitkiler yetişmektedir. Bu değerli bitkiler çiçek ballarının kalitesini belirlemekte ve Anadolu’da üretilen çiçek ballarının çok değerli olmasını sağlamaktadır.
Çiçek Ballarında Kaliteyi Belirleyen Etkenler Nelerdir?
Arılığın Yeri
Balda kaliteyi belirleyen en önemli unsur, balın üretildiği bölgenin bitki örtüsü ve iklimidir. Arılar hangi çiçeğe, bitkiye ulaşabilirlerse o bitki örtüsünün özelliklerini çiçek ballarına yansıtırlar. Bu nedenle kovanların konulduğu yer olan arılığın seçimi çok önemlidir. Kaliteli bir çiçek balı üretebilmek için endemik ve relikt bitkiler açısından zengin olan yüksek rakımlı yaylalar tercih edilmelidir. Yüksek rakımlı yaylalarda konaklatılan arılar; temiz su, kaliteli bitki örtüsü ve sanayi faaliyetleriyle kirletilmemiş bir doğaya ulaşırlar. Böylece son derece kaliteli, doğal ve organik çiçek balları üretirler.
Bitki Örtüsü
Kaliteli çiçek ballarının en önemli özelliği balın içinde bulunan polenlerin çeşitliliğidir. Polen çeşitliliğinin sağlanabilmesi için arıların bin bir farklı çiçeğe ulaşabilmesi gerekir. Özellikle tarımsal faaliyetlerden uzak, ayçiçeği gibi kültür bitkilerinin olmadığı, doğal dağ ve kır çiçekleriyle beslenen arılar; polen çeşitliliği ve besleyicilik açısından çok daha zengin ve kaliteli ballar üretirler.
Diğer Özellikler |
Stok Kodu | 5NTM5OTkwMDc5OA |
Marka | BİNBİR ÇEŞİT GIDA İTH.İHR.PAZ.SAN.VE TİC.LTD ŞTİ |
Stok Durumu | Var |
8690770322767
Havale / Eft :
Havale İle : 750,00 TL
Tek Çekim :
Kredi Kartı ile : 750,00 TL
Bu Ürüne Taksit Yapılmamaktadır