Urfa İsot Biberi: Yöresel Lezzetlerin Özel Acısı
Yemekleri lezzetlendirmek ve tadını daha da enfes hale getirmek için baharat kullanılmaktadır. Kullanılan baharatlar zaman zaman renk ve koku verir. Bazıları acı, bazıları ekşi bazıları da mayhoş bir aroma katar. Sizlere acı tat veren baharatlardan
İsot, Şanlıurfa’da özel olarak yetiştirilen isot biberi adı verilen bir biberden elde edilen baharattır.
Bu biberi diğer biberlerden ayıran özellik oldukça acı olmasıdır.
İsot biberi hasat edildikten sonra güneş altında çekirdeklerinden arınmış şekilde kurutulur ve çeşitli işlemlerden geçerek baharat halini alır.
Yöresel yemeklerde ve çiğ köftede sık sık kullanılan bir yardımcıdır.
Şayet acı lezzetleri seviyorsanız siz de doğal bir isot baharatı alıp yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Şanlıurfa’da toplanan isot biberleri güneş altında kurutulduğunda belirli bir süreyle toplanması gerekir.
İlk gün toplanan kuru biberler kırmızı renktedir. İkinci gün alınan kuru biber mor renge bürünür. Üçüncü güne kalanlar ise siyah renkte olmaktadır.
İsot biberinde yer alan faydalı mineraller sayesinde pek çok hastalığa engel olunabilir.
İsot Nasıl Yapılır?
Şanlıurfa’da yetiştirilen isot biberini baharat haline getirmek için “yakmak” gerekir. Bu yörede isot biberini öğütme işlemine yakmak adı verilir.
Kuruyan biberler özel olarak dövme işleminden geçer. Eğer cihazlar kullanılırsa iş daha da kolay bir hal alır.
Kuruyan biberler doğal zeytinyağı ve tuzla beraber dövülür. İyice ezildikten sonra birkaç gün daha güneş altında bekletilir. Ardından yemeklere eklenmek için cam kavanozlarda serin yerde muhafaza edilir.
Diğer Özellikler |
Stok Kodu | 5NDY5ODY2NjE5Mg |
Marka | BİNBİR ÇEŞİT GIDA İTH.İHR.PAZ.SAN.VE TİC.LTD ŞTİ |
Stok Durumu | Var |
8690770323340
Havale / Eft :
Havale İle : 160,00 TL
Tek Çekim :
Kredi Kartı ile : 160,00 TL
Bu Ürüne Taksit Yapılmamaktadır